Ronnie Brunswijk wordt voorzitter van DNA

Vandaag heeft de installatie plaatsgevonden van de parlementariërs 2020-2025. Ronnie Brunswijk wordt nieuwe voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA). Dew Sharman de nieuwe ondervoorzitter. Brunswijk is afkomstig van de ABOP en Sharman uit de VHP. 

Volgens Brunswijk is zijn uitverkiezing een bekroning van de emancipatie die de marrongemeenschap in Suriname doormaakt. “Niemand had gedacht dat een marron voorzitter van DNA kon worden”, zegt hij in zijn eerste officiële toespraak als voorzitter van het
Hoogste College van Staat.

Hij stond lang stil bij zijn achtergrond als marron van de Aucaanse stam en het traject dat zijn voorouders hebben afgelegd de laatste 300 jaren met als resultaat dat één van hun nakomelingen in 2020 de voorzitter werd van DNA, verwijzend naar zichzelf.

Brunswijk belooft een rechtvaardige voorzitter te zullen zijn die niet te vinden is voor partijdigheid. Ook de aankomende regering mag een kritische houding vanuit De Stoel verwachten.

Op Brunswijk ligt nu de eindverantwoordelijkheid om de verkiezing van de nieuwe president en vice president voor te bereiden. Op schema is nog altijd om uiterlijk midden juli dit rond te hebben, zodat de overdracht kan plaatsvinden.

Andre Misiekaba wordt opnieuw fractieleider van de NDP. Met 16 zetels is zijn partij de grootste in de oppositie. Hij belooft een constructieve doch kritische houding vanuit de oppositiebanken. In het kader van een constructieve houding heeft de oppositie daarom geen kandidaten voorgedragen voor het voorzitterschap en onder voorzitterschap van DNA, dit vermeld united news.

Een reactie posten

0 Reacties