Middel tegen Covid-19 ontdekt: ‘dexamethasone’ vermindert kans op overlijden met 1/3

Wetenschappers in het Verenigd Koninkrijk zeggen een “grote doorbraak” te hebben in de strijd tegen Covid-19. Uit onderzoek blijkt bij patiënten die steroïden ‘dexamethasone’ krijgen, de kans op sterfte daalt met ongeveer één derde. Het geneesmiddel is bovendien goedkoop.

Dexamethasone is een medicijn uit de steroïde familie. Volgens de eerste resultaten van een grote klinische proef die vandaag zijn bekendgemaakt, vermindert het de sterfte van wie het meest door Covid-19 is getroffen met een derde. De behandeling met lage doses steroïden een grote doorbraak is in de strijd tegen het dodelijke virus. Het verminderde het risico op overlijden met 1/3e voor patiënten op beademingsapparaten. Voor degenen die zuurstof gebruiken, is het aantal doden met 1/5 verminderd.

Na die aankondiging zei de Britse regering dat de behandeling onmiddellijk zou worden gebruikt om de getroffen patiënten te behandelen. “Dexamethasone is het eerste medicijn waarvan is waargenomen dat het de overleving verbetert in het geval van Covid-19. Eén op de acht sterfgevallen worden voorkomen dankzij deze behandeling bij patiënten die kunstmatig worden beademd”.

Dit is een grote doorbraak in de zoektocht naar nieuwe manieren om Covid-patiënten te behandelen. Het overlevingsvoordeel is aanzienlijk bij patiënten die ziek genoeg zijn om zuurstof nodig te hebben en voor wie dexamethason nu de basisbehandeling zou moeten worden. Dexamethasone is niet duur, is al op de markt en kan onmiddellijk worden gebruikt om levens over de hele wereld te redden.

Ontstekingsremmer
Dit medicijn wordt al bij veel indicaties gebruikt vanwege het krachtige ontstekingsremmende effect. In het herstelonderzoek ontvingen 2.104 patiënten deze behandeling (oraal of intraveneus) gedurende 10 dagen. Vergeleken met 4.321 andere patiënten die het niet hadden ontvangen, stelden de onderzoekers vast dat de behandeling de mortaliteit met een derde verminderde bij patiënten die op kunstmatige beademing werden geplaatst. Bovendien daalde de mortaliteit met een vijfde bij minder ernstig zieke patiënten die via een masker zuurstof kregen zonder ze te intuberen. Aan de andere kant vertoonde de behandeling geen enkel voordeel voor patiënten die geen ademhaling hulp nodig hadden.

Een reactie posten

0 Reacties