Nederland: ‘Bouterse hopelijk snel achter de tralies’

De grote verkiezingsnederlaag van de NDP van Desi Bouterse in Suriname leidt tot vreugde en instemming op het Binnenhof in Den Haag. Partijen van links tot rechts hopen op een betere relatie én dat Bouterse snel achter tralies verdwijnt.

Zoals het er nu uitziet, heeft oppositiepartij VHP forse verkiezingswinst geboekt, terwijl de NDP 9 of 10 van de 26 zetels kwijtraakt. Dat is bijzonder mooi nieuws, reageert Joël Voordewind van regeringspartij ChristenUnie. ,,Dat biedt kansen voor Nederland, want de relatie met Suriname is bijzonder gecompliceerd door het strafproces tegen Bouterse vanwege de Decembermoorden.”  Volgens Voordewind kiest ‘het Surinaamse volk een nieuwe koers en staat een nieuwe generatie op’. 

De PvdA feliciteert oppositieleider Chan Santokhi van de VHP. ,,Suriname lijkt af te rekenen met de corrupte politiek van Bouterse”, zegt buitenlandwoordvoerder Liliane Ploumen. ,,We hopen dat deze verkiezingsuitslag een nieuwe, rechtvaardige en betere tijd markeert voor Suriname.”
 
Kerfstok
Bram van Ojik van GroenLinks wijst op de nog immer hechte banden met Suriname. ,,Er wonen hier immers nog altijd ontzettend veel Surinaamse Nederlanders.” Volgens de voormalige diplomaat wordt de relatie met Suriname al sinds jaar en  dag bepaald door Bouterse. ,,Zolang Suriname een president heeft die veel op zijn kerfstok heeft - de Decembermoorden en cocaïnehandel - blijft die relatie koel. En koel is nog een understatement.”

D66 pleit voor een reset van de slechte betrekkingen tussen Suriname en Nederland. Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma spreekt van ‘politiek karma’. ,,Het lijkt er op dat drugscrimineel Bouterse verliest van drugsbestrijder Santokhi.” Als hij een regering kan vormen, wacht hem een hels karwei. ,,De winnaar erft een een praktisch failliet Suriname.’’ 

Twintig jaar cel
De VVD is blij en hoopt allereerst ‘dat de uitslag van de verkiezingen wordt gerespecteerd’, aldus buitenlandwoordvoerder Sven Koopmans. Hij hoopt daarnaast op spoedige gerechtigheid voor de slachtoffers van de Decembermoorden. In de nacht van 7 op 8 december 1982 vermoordde het door Bouterse geleide militaire militaire regime 15 tegenstanders. Uiteindelijk werd Bouterse vorig jaar in eigen land voor de moorden veroordeeld tot 20 jaar cel. Doordat Bouterse als president echter onschendbaar is, ontloopt hij vooralsnog zijn straf.

AD.nl

Een reactie posten

1 Reacties

  1. nederland bemoei je met je eigen zaken jullie lullen de enige reden waarom jullie blij zijn is omdat jullie gebruik willen komen maken van onze grondstoffen en ons weer uitbuiten begin te kijken naar de drugs en crime van je eigen land poepzakken bijelkaar

    BeantwoordenVerwijderen