Scholieren houden zich niet aan Covid-19 maatregelen

Afbeelding
Vanmorgen rond 09.15u stonden scholieren in grote groepen bij elkaar in hartje stad Paramaribo. De scholieren houden zich niet aan de Covid-19 maatregelen.  De minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin maakt zich zorgen over een mogelijke nieuwe uitbraak van Covid-19, omdat een deel van de gemeenschap zich niet houden aan de corona maatregelen. Volgens hem gaat het niet allen om scholieren maar ook liet hij deze week foto's van mensen op voetbalvelden, Bij winkels mensen die bijelkaar stonden te chillen en borrelen. De minister vreest dat dit gedrag zal maken dat er weer een verscherping van de COVID-19-maatregelen in Suriname komt, juist nu de regering is overgegaan tot normaliseren van het leven.

Holika verbranding vanavond in verschillende delen van het land

In verschillende delen van het land zal vanavond de holika (brandstapel) worden verbrand en wordt hiermee het holifeest ingeluid. Holika Dahan vindt plaats aan de vooravond van Holi, wanneer het volle maan op de laatste dag van de maand Phagun (vedische kalender) is. 

Het HolifeestHoli-Phagwa of Phagwa is een hindoeïstisch feest dat jaarlijks rond de maand maart gevierd wordt. Een feest van de overwinning van het goede op het kwade en een NieuwjaarsfeestHoli wordt niet alleen door Hindoes gevierd maar is uitgegroeid tot een feest waar alle bevolkingsgroepen deel aan nemen. 

De voorbereidingen beginnen met het planten van de Holika (een stek van een plant) wanneer de lente begint. Om de plant heen wordt in 40 dagen een brandstapel gevormd van hout en droge takken. Deze brandstapel symboliseert het kwade, en wordt tijdens de volle maan aan de vooravond van het Holi feest in brand gestoken. Op verschillende plaatsen in Suriname zal de holika verbrand worden, waarna tot laat gefeest wordt. Verschillende muziekgroepen (chauwtaal groepen), zullen vanavond optreden. 

Het holifeest wordt feestelijk beëindigd op de dinsdag na de volle maan (phaaguna poernima), en dit heet 'Boerhwamangel' of 'Boerhwamangar', vrij vertaald: ouderen dinsdag. 
Hierbij gaan de nieuwelingen uit de familie bij hun ouderen, opa's, oma's, kennismaken en zegeningen halen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Salarisverhoging van min. SRD 4000,- voor leerkrachten in Suriname?

Scholieren houden zich niet aan Covid-19 maatregelen