Scholieren houden zich niet aan Covid-19 maatregelen

Afbeelding
Vanmorgen rond 09.15u stonden scholieren in grote groepen bij elkaar in hartje stad Paramaribo. De scholieren houden zich niet aan de Covid-19 maatregelen.  De minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin maakt zich zorgen over een mogelijke nieuwe uitbraak van Covid-19, omdat een deel van de gemeenschap zich niet houden aan de corona maatregelen. Volgens hem gaat het niet allen om scholieren maar ook liet hij deze week foto's van mensen op voetbalvelden, Bij winkels mensen die bijelkaar stonden te chillen en borrelen. De minister vreest dat dit gedrag zal maken dat er weer een verscherping van de COVID-19-maatregelen in Suriname komt, juist nu de regering is overgegaan tot normaliseren van het leven.

Regering mag weer voorschotten opnemen bij CENTRALE BANK

De overeenkomst tussen de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en het Ministerie van Financiën over het niet in de hand werken van monetaire financiering is niet langer van kracht.
Deze overeenkomst werd in 2016, kort na aantreding van het tweede Kabinet Bouterse, ondertekend door Financiënminister Gillmore Hoefdraad en de ontslagen CBvS-governor Glenn Gersie. Volgens Hoefdraad is deze overeenkomst niet langer nodig omdat de financieel-economische omstandigheden gunstiger zijn dan in 2016.
Dit betekent dat artikel 21 van de Bankwet wederom in werking treedt, wat inhoud dat de CBvS verplicht is tijdelijk de waarde van 10% van de staatsinkomsten aan voorschotten aan de regering te verschaffen indien die behoefte kenbaar wordt gemaakt. Aan de hand van de geschatte staatsbegroting voor 2018-2019 betekent dit dat de regering de mogelijkheid krijgt om zeker SRD 700 miljoen aan voorschotten op te nemen.
Minister Hoefdraad bevestigt de reactivering van artikel 21 van de Bankwet. “Waar er fiscaal of monetair ingegrepen zal moeten worden, zullen wij dat doen”, aldus Hoefdraad op brandende vragen van parlementariërs die hun bezorgdheid kenbaar maken over de gevolgen van monetaire financiering.
In tegenstelling tot de noodkreet van de oppositie, die vreest voor het opsouperen van de staatsmiddelen met het oog op de Algemene Vrije en Geheime verkiezingen van volgend jaar, is Hoefdraad juist van mening dat als de staatsmiddelen toereikend zijn en de economie het kan dragen, er juist gebruik gemaakt zal moeten worden van de beschikbare lokale financiële mogelijkheden. Het aanwenden van de staatskas ten behoeve van propagandistische en populistische projecten is volgens Hoefdraad niet aan de orde. Artikel 21 van de Bankwet handelt over tijdelijke voorziening en daar zal de regering zich aan houden belooft de minister. “De regering heeft geen interesse om aan de reserve te komen.”
UNITEDNEWS

Reacties

Populaire posts van deze blog

Salarisverhoging van min. SRD 4000,- voor leerkrachten in Suriname?

Scholieren houden zich niet aan Covid-19 maatregelen