Scholieren houden zich niet aan Covid-19 maatregelen

Afbeelding
Vanmorgen rond 09.15u stonden scholieren in grote groepen bij elkaar in hartje stad Paramaribo. De scholieren houden zich niet aan de Covid-19 maatregelen.  De minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin maakt zich zorgen over een mogelijke nieuwe uitbraak van Covid-19, omdat een deel van de gemeenschap zich niet houden aan de corona maatregelen. Volgens hem gaat het niet allen om scholieren maar ook liet hij deze week foto's van mensen op voetbalvelden, Bij winkels mensen die bijelkaar stonden te chillen en borrelen. De minister vreest dat dit gedrag zal maken dat er weer een verscherping van de COVID-19-maatregelen in Suriname komt, juist nu de regering is overgegaan tot normaliseren van het leven.

Bouterse: Mensen bluffen met 28 en 30 zetels


President Desi Bouterse heeft bij de 39e herdenking van de machtsovername in 1980, vannacht stilgestaan bij de vier vernieuwingen. Er is veel werk te doen constateerde hij. Hij merkte op dat de strijd tegen de dekolonisatie nog steeds actueel is. Met het oog op de verkiezingen legde Bouterse uit dat hij niet begrijpt hoe mensen kunnen denken dat ze 28 en 30 zetels zullen krijgen. 

De NDP is nog bezig met het afronden van de interne verkiezingen. Er zijn volgens hem mensen die in paniek raken wanneer anderen bezig zijn te bluffen over hoeveel zetels zij zullen halen. De tien zetels in Sipaliwini, Brokopondo en Marowijne zijn volgens Bouterse een aangelegenheid van de NDP, ABOP en de BEP. Niemand heeft daar verder iets te zoeken. Mensen kunnen wel als toerist naar het binnenland gaan, maar er zijn geen zetels voor hen te halen, zelfs al zetten ze boten in. Doelende op de VHP zei Bouterse dat na 70 jaar die partij naar het binnenland gaat om een paar kernen op te richten. 

Na aftrek van de 10 zetels in het binnenland, blijven er 41 over. In Para met 3 zetels heeft de VHP ook niks te zoeken. Dan blijven er 38 zetels over. In Commewijne met 4 zetels gaat het om NDP, PL, VHP en HVB. In Saramacca met 3 zetels gaat het om NDP en VHP. In Coronie zal de VHP geen zetels krijgen. In Wanica is het een aangelegenheid van de VHP en NDP, met PL en HVB erbij. In Nickerie met 5 zetels is de VHP sterk. In Paramaribo doen alle partijen mee. Ook een blinde kip kan een korreltje meepikken volgens de NDP-voorzitter. 

Bouterse bleef tijdens zijn toespraak lang stilstaan bij de vier vernieuwingen (de politieke, bestuurlijke, sociaal-economische en educatieve orde). Er is een vijfde, het milieu, toegevoegd. Hij merkte op dat bij de vernieuwing van de bestuurlijke orde, het binnenland recht heeft op 10 zetels en jongeren vanaf 18 jaar naar de stembus mogen gaan. De handelingsonbekwaamheid van de vrouw is opgeheven en er zijn crèches gebouwd opdat vrouwen die werken weten dat hun kinderen daar veilig zijn. 

De president merkte op dat er ruim 200 fabrieken waren, waarbij Para Industries door hem werd uitgelicht. Daar werkten er 600 mensen. Er werden deviezen bespaard door de producten zoals tegels, zeep, borden glazen te vervaardigen. Wat onderwijs betreft, is ervoor gezorgd dat kinderen in districten en het binnenland ook toegang kregen tot onderwijs. In 1984 is een alfabetisatiecampagne op touw gezet. De studentenflats die de vorige week in gebruik genomen is op de universiteitscampus moeten worden gekoesterd. Er is nog veel werk te doen, benadrukte Bouterse. Hij vroeg zijn gehoor om de telefoon en social media positief te gebruiken en de medemens zoveel mogelijk te helpen. De hoofdtaak blijft de strijd tegen dekolonisatie en het werk moet samen worden gedaan.

Starnieuws 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Salarisverhoging van min. SRD 4000,- voor leerkrachten in Suriname?

Scholieren houden zich niet aan Covid-19 maatregelen